Om oss

Vi samarbetar med livsmedelsproducenter för att omvandla överskottsprodukter till värdefulla resurser – effektivt, hygieniskt och dokumenterat.

Vår historia

Adival grundades med en enkel men visionär idé: att ta tillvara restprodukter från livsmedelsproduktionen på ett mer miljövänligt sätt.

Under uppstartsperioden samlade företagets grundare in spill från närliggande livsmedelsproducenter till sin egen grisgård – dels av ekonomiska skäl, men också med en stark övertygelse om att produkterna gjorde större nytta som foder än som avfall.

Successivt fick både företag och lantbrukare upp ögonen för konceptet, och grunden för en mer kommersiell verksamhet var därmed lagd.

Med tiden växte Adival från en lokal lösning till ett professionellt företag som erbjuder skräddarsydda och dokumenterade lösningar till en bred grupp av livsmedelsproducenter.

Adival truck

Vår utveckling och engagemang för hållbarhet

Adival är i ständig utveckling, där nya produkter och leverantörer löpande tillkommer.

De många olika restprodukterna ställer höga krav på kreativitet och flexibilitet i utvecklingen av både produktionsanläggningar och processer. Vårt mål är inte bara att säkerställa livsmedelssäkerhet, utan även att skapa foderprodukter med positiva egenskaper för djurens näring.

Samtidigt har det ökande samhällsfokuset på hållbarhet, minskad svinn och återvinning varit helt i linje med Adivals ursprungliga vision: att använda resurser effektivt och säkerställa att så mycket som möjligt återanvänds på högsta möjliga nivå.

Miljötänkandet är en aktiv del av vardagen hos Adival:

  • Förpackningar återanvänds där det är möjligt
  • Lastbilarna har de högsta miljögodkännandena för att minimera koldioxidavtrycket
  • Överskottsrestprodukter från foderproduktionen är ISCC-certifierade och tas om hand för biogasproduktion
Medarbejdere hos Adival

Stor utvecklingspotential kräver ett nära samarbete i hela värdekedjan

För att djur såväl som människor ska må optimalt krävs en hälsosam och varierad kost.

Genom att använda restprodukter från livsmedelsindustrin i foder säkerställer vi att de naturliga beståndsdelarna av vitaminer och mineraler, samt smakämnen från till exempel kakor, frukostprodukter och konfektyr, fortsatt används så högt upp i livsmedelshierarkin som möjligt. Detta bidrar till nödvändig smaksättning i fodret, vilket ökar aptiten och främjar djurens välmående.

I nära samarbete med våra leverantörer av restprodukter, de danska foderproducenterna och särskilt lantbrukarna arbetar vi kontinuerligt med att utveckla nya foderlösningar som kan inkludera restprodukter. Vissa av dessa restprodukter utnyttjas inte tillräckligt idag, men kan med rätt förädling eller sammansättning bli värdefulla fodertillskott.

Hos Adival märker vi tydligt den ökande samhällstrenden att göra hållbara val, både i leveranskedjan och bland konsumenterna.

Livsmedelsproducenterna vill att deras restprodukter återanvänds där det gör mest nytta, och lantbrukarna ser stor potential i att utnyttja de goda egenskaper som finns i dessa.

Adival och foderfabrikerna samarbetar nära för att utveckla nya innovativa foderlösningar, eftersom användningen av biprodukter och restprodukter från livsmedelsindustrin i allt större utsträckning kopplas direkt till ”license to produce” inom jordbrukssektorn.”

Keld Riis Olsen

Keld Riis Olsen

VD på Adival

Certifieringar och dokumentation

För att säkerställa hög kvalitet och spårbarhet är Adival certifierat enligt GMP+ fodernormer. Vi arbetar målmedvetet för att uppfylla nationella och internationella krav och garanterar en dokumenterad, säker hantering av restprodukter.